Csendes éj

Életre kelt válaszok
 • A Rábl Színpad és Zenei Közösség bemutatja
  Rodney Gibbons-Roger Aylward azonos című filmjének saját adaptációját, a

  Csendes éj

  c. drámát

 • 2017. december 7-8. 19 óra

 • Baja Városi Színházterem

 • "Nem felhőtlen szórakozással, hanem lélekmelengető és gondolatokat ébresztő előadással ajándékoz meg bennünket az előadás. A csendes éj dallama a lélekben ver visszhangot, tartalmas, elgondolkodtató lelki útravalóval szolgál a karácsonyt váró időszakban."
  Appelné Plasek Gyöngyi

 • SZEREPLŐK:

  Jimmy Rassi közlegény: Csanádi László
  Elisabeth Vincken: Kiss Virág
  Ralph Blank őrmester: Mihálovics Ferenc
  Hans Klosterman hadnagy: Bajzák Valentin
  ifj. Fritz Vincken: Sasi Levente
  Marcus Miller őrmester: Grészló István
  Walter Dietrich százados: Dely Géza
  Herbie Ridgin közlegény: Bíró Bence Attila

  jelmez: Fehér-Baros Anikó
  díszlet: Rábl Színpad
  technika: Szöllősi Kristóf
  rendezte: Dely Géza

   

A darab eredete:

Sok más bemutatónkhoz hasonlóan ennek is úgy kezdődik a története, hogy láttuk a filmet, és nagyon tetszett. Társulatunk egyik tagja, Kuti Barbara vetette fel, hogy milyen jól lehetne ezt színpadra alkalmazni, de sokáig pihentettük az ötletet. Idén viszont épp úgy alakult, hogy decemberben helyet kaptunk a bérletsorozatban, ezért most örömmel vettük elő. Nagyon jó karácsonyi darab: nem szokványos, romantikus sztori, de nem is drámai, véres háborús történet. Van valami furcsa abban, ahogyan ez a történetbeli kis társaság teljesen kiszakad abból a valóságból, amelyben ők léteztek, és folyamatosan alakul át valami mássá. A darab stílusa is ilyen: nem giccses karácsonyi és nem is véres háborús, hanem valami nagyon emberi, nagyon egyszerű és kedves. Úgy gondolom, nem olyan történet, aminek pont a karácsonyfa alatt van a helye, hanem éppen az adventi felkészülés időszakához illik.

- Mennyire követitek a film irányvonalát?

Most elég jól követjük. Nem mindig ez a jellemző ránk, de most viszonylag hűek vagyunk a filmhez. Egyetlen szereplőt húztam ki, mert őt fölöslegesnek tartottam: az eredeti történetben ugyanis három német és három amerikai katona találkozik, és a végén felbukkan még egy. Nálunk három plusz kettő katona maradt, és a végén felbukkanó, aki fontos a befejezés szempontjából. A történethez nem kellett hozzányúlni, a film is egyetlen helyszínen játszódik, gyakorlatilag színpadkész. Egyik érdekessége, hogy egyetlen női szereplője van. Ránk jellemző, hogy a lehetőségek függvényében igyekszünk nőiesíteni a karaktereket, mert a társulatunkban többségben vannak a hölgyek, ebben a darabban azonban muszáj egy nővel és hét férfival számolni. Ráadásul egy 40 körüli anyáról van szó, és ilyenünk tényleg nincs a társulatban. A szerepet Kiss Virág kapta, és eleinte volt bennem félelem, hiszen mégis csak egy 20 éves lányról van szó, de ő remekül megoldja a helyzetet. Elővette a dédnagymamája ruháit, és ahogyan megformálta ezt a figurát, az teljesen hiteles. Ráadásul a fiát alakító Sasi Levente is alacsony a korához képest, így igen jól mutatnak egymás mellett. Leventére nemrég figyeltem fel az iskolai kórusban: feltűnt, mennyire jó kiállású és kisugárzású fiú. Amikor felajánlottam neki ezt a szerepet, örömmel fogadta, de kiderült, hogy ő a mindennapokban enyhe dadogással küszködik. Mégis tettünk egy próbát, és kiderült, hogy ez semmit nem von le az alakítása értékéből, sőt, ha arra gondolunk, hogy egy háborús helyzet által traumatizált gyereket alakít, akkor az avatatlan nézőnek még a dadogáson sem lehet oka csodálkozni. Mindannyian nagyon büszkék vagyunk rá, mert remek munkát végez a csapatban!
Újdonságként Mihálovics Ferenccel, közismertebb nevén Fecsóval fogunk együtt dolgozni, ő alakítja majd az egyik német katonát. Fecsót régóta ismerem, néhány éve a Szent László ÁMK-ban kollégák is voltunk. Mindig rokonszenvvel figyelte a munkánkat, sokat beszélgettünk a színjátszásról. Róla talán kevesen tudják, hogy az egri színházban statisztált, így van színpadi tapasztalata. Most úgy gondoltam, szükség van egy olyan karakterre, mint ő, és nagyon lelkesen vállalta is. A társulatból játszik még Bajzák Valentin és Csanádi László, a középiskolások közül Grészló István és Bíró Bence Attila, és ismét az a helyzet adódott, hogy magamat is rendezni fogom, mivel én alakítom a történet végén felbukkanó katonát. A szereplők kiválasztásakor többször fennakadtunk az életkorokon, amíg rá nem jöttem, hogy ezt a problémát teljesen el lehet engedni, hiszen a második világháborúban, főleg német oldalon valóban tizenéves fiúkat is besoroztak, felső korhatár pedig nem is volt, így nálunk is ennek megfelelően különböző korosztályok játszanak. Kicsit férfias hangulatú az egész, a katonaság miatt is, ebben a közegben pedig még jobban felértékelődik az egyetlen nő a színpadon.
Úgy gondolom, 10 éves kör fölött mindenkinek. Nincs benne semmilyen borzalom vagy háborús kegyetlenkedés. Nem is túl hosszú, kb. másfél óra, egy felvonásban: kényelmesen megnézhető és átérezhető darab. Aki pedig a bérletszünetes előadásra vált jegyet, az a színházterem új függönye megvásárlását támogatja, mivel társulatunk ezzel a darabbal csatlakozik a jótékonysági akcióhoz.

 

01
02
03
08
09
14
15
16
17
18
20
21
22
23
26
28
30
31
35
36
37
40
41
42
45
46
47
50
51
53
57
58
59
60
62
64
65
71
73
74
csop jelenet 01
csop jelenet 02
csoportkep